Top Navigácia

Ochutnávka stredovekých jedál

Strava stredovekých ľudí bola veľmi pestrá a vyvážená. Konzumovali sa strukoviny, piekol sa nekvasený chlieb či čerstvo nalovené ryby, raky, slimáky, v špajzi trónila nasolená či údená hovädzina, bravčovina či divina. Jedálniček dotváralo napríklad kyslé mlieko, smotana, tvaroh, maslo. Vajíčka boli veľmi obľúbené aj čo sa týka obchodovania. Stredoveká kuchyňa bola plná surovín, ktoré dnes nie sú celkom bežné, ako napríklad kvety fialiek či korenie šafran. No množstvo ingrediencií, ktoré my považujeme za absolútne prirodzené, stredoveký ľud ešte nepoznal. Prezradíme vám, na akých pochúťkach sa bežne hostili chudobní i bohatí a aké nástroje k tomu používali. Prezentačnou formou spojenou s ochutnávkou toho najtypickejšieho zo stredovekého kulinárskeho umenia prenesieme chuť stredoveku na vaše chuťové poháriky!

nedeľa, 03. január 2016