Top Navigácia

Prezentácia stredovekej kuchyne

Úlohou stredovekých gazdín bolo každé ráno v príbytku založiť ohnisko, ktoré sa zapaľovalo uprostred príbytku v najvyššom bode ráno a nesmelo počas dňa vyhasnúť, ináč by to ľuďom prinieslo nešťastie. Dym z ohniska unikal jedným komínom, na čo si táto kuchyňa odniesla prívlastok „čierna“. Až postupom času sa kuchyňa presunula do samostatnej miestnosti. Kuchynské police sa zväčša prehýbali pod keramickým či dreveným riadom či pod pomôckami potrebnými nielen na samotné varenie, ale i na prípravu napríklad kvasenej kapusty či masla. Varilo sa vo všakovakých nádobách – v kotlíkoch, medených či bronzových hrncoch, na roštoch či ražňoch, v zapekacích miskách, a to zväčša priamo na ohni alebo v drevom vykurovaných pieckach či peciach. Značnú časť pestrého vybavenia stredovekej kuchyne prenášame i do súčasnosti a vy tak môžete nazrieť do kotlíkov či si vychutnať pohľad na drevené či keramické nádoby či pomôcky určené na prípravu stredovekých pochúťok.

nedeľa, 06. december 2015